Thailand

Klimaat & weer in Thailand

krabi-aonangbeach-thailandtravel

Klimaat & weer in Thailand

Thailand heeft een tropisch klimaat die onder te verdelen zijn in drie categorieën. Het zuiden van Thailand heeft een tropisch moessonklimaat, de noordelijke helft van Thailand heeft een tropisch savanneklimaat. Sommige kleine gebieden vallen net onder de classificatie tropischregenwoudklimaat.

Het moessonklimaat kenmerkt zich door de aanwezigheid van een vrij lange droge periode en een echt regenseizoen waarin er vrij veel regen valt (de moesson). Waar het savanneklimaat heerst zijn de winters relatief droog en de zomers nat, maar er is minder sprake van een duidelijke tegenstelling zoals bij een moessonklimaat. Bij het tropischregenwoudklimaat is er geen sprake van een droge periode.

Wie naar Thailand op vakantie gaat moet er rekening mee houden dat het er altijd warm is. Zeker bij het bezoeken van de vele bezienswaardigheden kan deze hitte je weleens opbreken. Het koelste wordt het in de wintermaanden in de bergen in het noorden, de temperaturen kunnen daar dalen tot rond de tien graden 's nachts. Overdag schiet de thermometer dan gewoon weer naar bijna tropische waardes van tegen de dertig graden, langs de kusten en in Bangkok wordt die grens vrijwel dagelijks gepasseerd.

 

Reizen in het regenseizoen in Thailand

In Thailand heb je te maken met een regenseizoen. Door de drie verschillende klimaatsoorten in Thailand is het echter lastig een eenduidig regenseizoen voor het gehele land vast te stellen. Grofweg kunnen we zeggen dat het regenseizoen in Thailand van juni tot oktober loopt, al kan dit in sommige delen van het land dus iets afwijken (zie Klimaatinfo per gebied).

Veel mensen denken dat er in het regenseizoen in Thailand 24 uur per dag, zeven dagen in de week water uit de hemel komt. Dit is echter niet het geval. Het is wel degelijk zo dat er op de meeste dagen regen valt, maar vaak is dit maar een paar uurtjes, ‘s avonds of in de nacht. 

Verder wordt door veel mensen gedacht dat een Thailand rondreis in het regenseizoen minder leuk is. Ook dat hoeft absoluut niet zo te zijn. Sterker nog: het reizen in het regenseizoen in Thailand heeft ook zo zijn voordelen. Zo is het in het regenseizoen bijvoorbeeld veel minder druk, waardoor je op je gemakje van het land kunt genieten. Bovendien kun je in het regenseizoen ook nog eens éxtra genieten, want de natuur kleurt door de regenval prachtig groen. Reizen in het regenseizoen is in Thailand dus zeker niet per definitie een nadeel!

 

Klimaatinfo per gebied


Klimaat in Bangkok

Bangkok heeft een tropisch nat en een droog klimaat. Gemiddelde temperaturen in de stad zijn ongeveer 2 graden Celsius hoger dan net buiten de stad. De hoogste geregistreerde maximale temperatuur is 40,8 graden Celsius. De laagst gemeten temperatuur is minimaal 9,9 graden Celsius.

Bangkok is op haar droogst tussen november en februari en ook op haar drukst, dus toen veel toeristen kiezen ervoor dan de stad te bezoeken. De vochtigheidsgraad kan ook toenemen tijdens deze drogere periode, dit vooral in april en mei. Het klimaat in Bangkok is op zijn heetst van maart tot augustus, terwijl het regenseizoen tussen juni en oktober is. In deze tijd van het jaar kun je korte perioden van regenachtig weer verwachten, die vooral in de namiddag zijn.

Ongeveer 90 procent van de regen valt in deze tijd van het jaar, hoewel zelfs tijdens regenachtig weer Bangkok nog steeds veel zonne-uren heeft. Wat kenmerkend is voor Bangkok zijn de grote hoeveelheden smog in de drogere periodes.


Klimaat in Pattaya

Pattaya heeft een tropisch savanneklimaat. De regentijd loopt ongeveer gelijk aan onze zomer en loopt van mei tot en met oktober, in deze periode valt er erg veel regen en is ook de tijd dat er tropische stormen en orkanen kunnen voorkomen. De drogere tijd is de beste periode om Pattaya te bezoeken de temperatuur is dan erg aangenaam en er valt dan minder regen.


Klimaat in Koh Chang

Koh Chang heeft een tropisch savanneklimaat. Dit klimaat bestaat uit twee seizoenen. Een regenseizoen en een droog seizoen. De regenperiode loopt ongeveer van mei tot en met oktober. In deze periode kan er erg veel regen vallen, maar men moet zich hier niet door laten afschrikken. De meeste regen valt hier in de avond of in de nacht en zorgt er juist voor dat de nachten dragelijk zijn. In de drogere periode ligt de temperatuur iets lager. Dit is over het algemeen ook de populairste tijd om Koh Chang te bezoeken.


Klimaat op Phuket

Phuket het grootste eiland van Thailand ligt in een deel waar een tropisch moessonklimaat heerst, type Am volgens de Köppen-Geiger klimaatclassificatie. Dit betekent dat de temperatuur overdag vrijwel continu tussen de 30 en 34 graden ligt en in het geval van Phuket daalt de thermometer 's nachts niet verder dan zo'n 23-24 graden. Het temperatuurverloop is gedurende het hele jaar vrij gelijkmatig, waarbij het voorjaar iets warmer is dan de rest van het jaar. Het zeewater is ook het hele jaar zeer aangenaam, de temperatuur hiervan ligt vrijwel continu rond de 28-29 graden. Zeer prettig als je wilt gaan duiken, zwemmen of snorkelen.

Op Phuket start de moesson rond eind april of begin mei. Dit regenseizoen brengt grote hoeveelheden regen met zich mee, die vooral in de vorm van vaak fikse buien naar beneden plenst. Wie een stuk wil gaan wandelen of wil zonnen op het strand doet dat het beste in het begin van de dag, omdat de meeste buien voorkomen in de namiddag en avond.

In totaal valt er op het eiland Phuket ongeveer tweeduizend millimeter regen op jaarbasis. In de tweede helft van november komt de zuidwestmoesson ten einde. Het aantal zonne-uren per dag loopt op naar ongeveer 8 of 9 uur gemiddeld per dag en de kans op neerslag neemt in rap tempo af.


Klimaat in Krabi

Krabi heeft een tropisch moessonklimaat. De maanden september en oktober zijn het natst maar over het algemeen ook het warmst, de maanden april, mei kunnen ook erg warm zijn. De periode die ongeveer gelijk loopt met onze winter is de beste periode om Krabi te bezoeken, de temperaturen zijn dan net wat aangenamer en de regenval is relatief laag.

Gedurende de regentijd valt er wel veel regen maar deze valt in heftige buien die relatief snel overgaan en daarna meestal plaats maken voor zonneschijn. Ook in deze streek moet men ook altijd rekening houden met de kans op tropische depressies en orkanen.


Klimaat op Koh Samui, Koh Tao en Koh Phangan

Koh Samui (ook Koh Tao & Koh Phangan) kent twee seizoenen. Het warme en tropische deel van het jaar heeft een kort regenseizoen. In tegenstelling tot Phuket en de meeste van de rest van Zuid-Thailand, die een 6 maanden durende regenseizoen tussen mei en november heeft, kan het weer op Koh Samui relatief droog zijn voor het overgrote deel van het jaar, met de regentijd wordt voornamelijk beperkt tot november.

Koh Samui, Koh Tao en Koh Phangan hebben twee regenseizoenen, een normale die duurt van mei tot augustus, net als in de rest van dit deel van Thailand. De tweede begint meestal in oktober, en maakt deel uit van de moessonseizoen. Deze regens zijn zeer zwaar en duren lang, en blijven hier tot december. In het gewone regenseizoen valt hier relatief weinig regen vergeleken met de rest van Thailand. In de regenperiode dient men ook rekening te houden met tropische depressies en orkanen.


Klimaat in Chiang Mai

Chiang Mai en het klimaat in Noord-Thailand wordt gekenmerkt door de moesson, die drie verschillende seizoenen creëert. De zuidwest moesson komt meestal uit India aan het einde van mei en duurt tot november. De neerslag is over het algemeen het zwaarst in de maand september met een gemiddelde neerslag van 250 mm.

Het regenseizoen hoeft echter niet te betekenen dat het dagenlang regent. Het normale patroon van de afgelopen jaren is: duidelijke ochtenden, wolken in de middag en daaropvolgend regen, 's avonds droog en af en toe regen in de nacht.

De noordoost moesson duurt van half november tot begin mei en brengt koele lucht uit het noorden van Vietnam en China, maar geen regen voor Noord- en Centraal-Thailand, zoals Bangkok en Chiang Mai. Het hele jaar door is de lucht minder vochtig dan in andere delen van het land.

De lage luchtvochtigheid is de voornaamste reden waarom de lucht hier prettiger is. Bovendien is het temperatuurverschil tussen dag en nacht en tussen de seizoenen groter dan in de andere regio's.


Klimaat in Hua Hin

Hua Hin heeft een tropisch savanneklimaat. Dit klimaat heeft een duidelijk regenseizoen die ongeveer gelijk loopt met onze zomer maar eerder begint en iets langer doorloopt. in deze periode kunnen er hevige regenbuien voorkomen. Deze komen over het algemeen voor in de late middag of avond.

Men kan dus het beste in deze periode je activiteiten in de ochtend of de vroege middag plannen. De drogere periode loopt valt min of meer samen met onze winter en is over het algemeen de populairste tijd om Hua Hin te bezoeken.

Neem contact op